Institutul Justiției Constituționale

Mesaj de felicitare de ziua de naștere adresat colegului nostru Gheorghe COSTACHI

Mesaj aniversar – savantului celebru Gheorghe COSTACHI, academician, doctor habilitat in drept, professor universitar

Cu ocazia implinirii onorabilei virste de 83 de ani a veteranului organelor afacerilor interne, savantului cu renume in domeniul stiintelor juridice, doctorului habilitat in drept, profesorului universitar domnului Gheorghe COSTACHI, ne exprimam inalta apreciere si consideratiune afirmata prin activitate prodigioasa pe tarimul asigurarii securitatii publice si mentinerii ordinii juridice, pedagogiei si stiintei de peste 50 de ani, fapt despre care ne vorbesc realizarile Jubiliarului.

Anii consacrati administrarii si asigurarii ordinii de drept, pregatirea cadrelor universitare si dezvoltarea stiintei juridice nu au fost deloc simpli. Insa, pe parcursul acestei perioade, ati dat dovada de un inalt profesionalism, de o deplina abnegatie si dirzenie remarcabile.

Fiind Om de vasta cultura, nu numai juridica, ci si socio-politica, si filosofica, Domnia sa a slujit si continua sa slujasca Poporului. Ca ostas si cercetator al ordinii de drept, dl COSTACHI s-a remarcat prin rigoare, punctualitate, capacitate de adaptare la nou, dublate de o mare putere si dorinta de munca.

Opera stiintifica a Jubiliarului este si mai vasta.

Personalitatea profesorului Gh.COSTACHI este bine cunoscuta comunitatii stiintifice din Republica Moldova prin lucrarile elaborate de el. Domnia sa a publicat cursuri si monografii consacrate problemelor fundamentale ale dreptului constitutional, in tara si peste hotare, in reviste de specialitate de rezonanta, dezvoltind stiinta dreptului public (vezi raftul virtual  https://bibliotecapublicadrept.wordpress.com/2024/05/02/gheorghe-costachi/).
Un alt indicator convingator al operei stiintifice a dlui profesor COSTACHI sunt cei peste 50 de discipoli care au sustinut tezele de doctor in stiinte juridice sub conducerea stiintifica a distinsului savant. Scoala stiintifica a Jubiliarului sub genericul “Prin stiinta spre un stat de drept” este bine cunoscuta in tara si in strainatate.

Activitatea profesorului Gh.COSTACHI se releva a fi exptrem de revolutionara. Ea fundamenteaza una din dimensiunile conceptiei moderne privitoare la progresul social, care nu se poate concepe, excluizind elemental educational, formarea tinerilor savanti ce preiau si dezvolta stiinta juridica creind destine istorice si perspective de dezvoltare a statului de drept.

Intreaga si neobosita activitate a profesorului Gh.COSTACHI la toate functiile in care a fost incadrat, constituie un exemplu demn de urmat pentru fiecare colaborator al organelor de drept, pentru fiecare savant de azi si de mine din Republica Moldova.

Este de mentionat ca dominanta constatnta a gindirii sale a constituit si constituie conceptia profund democratica care-l anima o viata intreaga nu numai in opera stiintifica, dar si in relatiile cu studentii, doctoranzii si colaboratorii sai, ca si cu cei care s-au orientat dupa opera sa si pentru care va prezenta mereu modelul unui dascal si al unui om de exceptie, iar munca nobila depusa – de un real folos.

La multi ani Domnule Gheorghe COSTACHI, multa sanatate, ani de viata si putere de munca, bucurii in viata personala alaturi de cei dragi, noi succese si contributii spre care le orientam atentia celor interesati de creatia Domniei sale!

Sa ne traiti Domnule Academician!

Nu uitatui promisiunea de a trai si de a va bucura de viata creind si activind glorios pina la virsta de 117 ani!

La multi ani, domnule profesor, Va stimam si Va admiram,

Consiliul Institutului Justitiei Constitutionale