Institutul Justiției Constituționale

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul interesat la lansarea de cărți in memoriam domnului Victor PUȘCAȘ, care au fost publicate post-mortem

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul interesat la lansarea de cărți in memoriam dlui Victor PUȘCAȘ, cărți care au fost publicate post-mortem: Monografia „Autoritatea judecătorească în exercitarea puterii de stat” și proiectul-pilot de familie al Monografiei bibliografice „Victor Pușcaș – personalitate notorie a jurisprudenței naționale”.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Familia PUȘCAȘ.
 
La eveniment vor participa:
Dumitru PULBERE, președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale;
Valeriu KUCIUK, președintele Institutului Justiției Constituționale; prezentarea monografiei bibliografice;
Veaceslav ZAPOROJAN, membrul Consiliului Institutului Justiției Constituționale, cu cuvânt-recviem;
Petru RAILEAN, membrul Consiliului Institutului Justiției Constituționale, cu prezentarea lucrării „Autoritatea judecătorească”.
Moderator: Ariana Trofim, nepoata regretatului Victor Pușcaș.
Monografia “Autoritatea judecătorească în exercitarea puterii de stat”, fiind un studiu științific, conține 178 de pagini și este destinată tuturor celor care studiază dreptul sau promovează principiile statului de drept. La baza acestei lucrări a stat teza de doctor în drept a autorului susținută în anul 2007.
Monografia bibliografică “Victor Pușcaș – personalitate notorie a jurisprudenței naționale” este elaborată de Biblioteca Publică de Drept la cei 80 de ani ai dlui Pușcaș. Lucrarea își dorește să reflecte cât mai fidel viața și activitatea profesională și e structurată în compartimente (Studii introductive, Drepturile omului și justiția în RM în contextul integrării europene, Bibliografie, Indexuri auxiliare, Confesiuni, Omagii și Felicitări, File din album). Biobibliografia va fi utilă savanților, profesorilor, specialiștilor din domeniul dreptului, studenților, tuturor celor interesați de personalitatea, activitatea profesională si publică a juristului, politicianului, demnitarului de stat, profesorului Victor Pușcaș.
În cadrul evenimentului va fi prezentată o expoziție a cărților deja publicate, care urmează a fi donate către studenți, la dorința domnului Pușcaș.
 
Victor Pușcaș (n. 18 iulie 1943, Arionești, raionul Dondușeni, RSS Moldovenească, URSS – d. 22 iunie 2023, Chișinău, Republica Moldova) a fost un jurist din Republica Moldova, care a îndeplinit funcțiile de ministru pentru relațiile cu Parlamentul (1994-1995), președinte al Curții Supreme de Justiție (1995-2001), președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2001) și președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (2001-2007) și judecător al Curții Constituționale a RM în anii 2001-2013. Pentru meritele sale în fundamentarea sistemului legislativ al Republicii Moldova, Victor Pușcaș a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” (1996) și Ordinul Republicii (1999). De asemenea, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al capitalei statului Texas (SUA), orașul Austin.
 
Vă așteptăm pe 18 iulie 2023, ora 10:00, blocul central, Sala de conferințe “Alexe Rău” (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).